Sobotni Bazarek na Bronowickiej

Lokalni producenci, owoce, pieczywo, nabiał, zioła, miody, rękodzieło… Będzie ekologicznie, naturalnie i regionalnie. W najbliższą sobotę, 29 maja, rusza pierwszy „Sobotni Bazarek na Bronowickiej”.

27-05-2021
Prestiż

Bazarek odbędzie się w plenerowej scenerii, przy ul. Bronowickiej 41. Zlokalizowany będzie przed siedzibą Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Szczecinie, który jest organizatorem wydarzenia. Sobotni Bazarek będzie można odwiedzić w godzinach 10–14.

 Swoje stoiska wystawią tam lokalni producenci, oferujący m.in. różne gatunki serów, miodów, wędlin i przetworów rybnych. – Nasi wystawcy stawiają na tradycyjną i niskoprzetworzoną żywność. Wielu z nich może się poszczycić całkowicie ekologiczną uprawą z rodzinnych gospodarstw – mówią organizatorzy. Będzie również zakwas buraczany oraz wypieki Kół Gospodyń Wiejskich. Nie zabraknie także rękodzieła.

Sobotni Bazarek na Bronowickiej ma być miejscem, gdzie można się spotkać i kupić dobre produkty. Każdy znajdzie tam coś dla siebie. Poniżej znajdziecie listę wystawców wraz z informacjami o ich produktach.

Firma   Handlowo-Usługowa   „Irgo”   –   producent   naturalnych   wyrobów wędliniarskich,   wytwarzanych   metodami   tradycyjnymi   na   podstawie   starych rodzinnych receptur. 

Gospodarstwo Rolne „Jan Pawlonka” –   sery z certyfikowanego mleka koziego, pozyskiwanego z własnego gospodarstwa ekologicznego.   

Ryby   z   Wyspy   Wolin.   Jolanta   Reiter   –   wytwórca   „Tradycyjnego   Paprykarza   z Dorsza” oraz doskonałej garmażerki rybnej.

Aneta  i  Stanisław   Dobropolscy   z   Dębna   –  producenci   oryginalnego  zakwasu buraczanego, wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych.

Pasikonik. Manufaktura Chleba – pieczywo orkiszowe, chleb żytni na zakwasie orkiszowym oraz ciasta na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem owoców i warzyw.

Fabryka Zdrowia. Żaneta Trabszo – polska marka i producent żywności z konopi.

Gospodarstwo   Rolne.   Norbert   Dobosiewicz   –   sztandarowym   produktem wytwarzanym przez właścicieli gospodarstwa jest marwicki pasztet z królików.

Gospodarstwo Ekologiczne Frykas – dominującą formą działalności gospodarstwa jest produkcja serów dojrzewających krowich, kozich, owczych oraz przetworów owocowych i warzywnych, a także ziół.

Paolo   Cesqui   –   gospodarstwo   posiada   sery   typu   włoskiego   naturalne   i   z przyprawami: oregano, czarnuszką i rzecz jasna orzechem włoskim. Zajmuje się również produkcją mleka koziego i kozich twarogów.

Gospodarstwo ekologiczne. Iwona Ahlgrimm – oferuje przede wszystkim krzewy borówki amerykańskiej oraz jej różne odmiany.

Hodowla   Ślimaków   Jadalnych   "SlowFarm"   –   ekologiczna   farma   rodzinna, specjalizuje się w hodowli wysokiej jakości ślimaków jadalnych z gatunku Helix Aspersa Muller.

Andrzej Czarnecki – pasjonat pszczelarstwa, właściciel pasieki, artysta- rzeźbiarz. W sprzedaży oferuje miód wielokwiatowy, rzepakowy i nektarowo- spadziowy oraz rękodzieło.

Koło Gospodyń Wiejskich „Wkrzanki” –  specjalnością Koła Gospodyń Wiejskich jest pieczeń   wkrzańska   –  regionalna   potrawa   tradycyjna,   wytwarzana   w   sposób domowy ze starannie dobranych składników.

Koło   Gospodyń   Wiejskich   w   Mierzynie   –   prezentacja   tradycji   i   zwyczajów lokalnych, twórczych oraz artystycznych.

Zapraszamy!

foto: Pexels, mat. prasowe

 

 

Prestiż  
Styczeń 2022