Wszędzie tam, gdzie prestiż...
Wymyśliłem ją w Starej Studnicy na Pojezierzu Drawskim podczas kulinarnych wędrówek.
Ciasto możemy wylać na blachę z piekarnika wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Zagnieść ciasto. Gotowe powinno być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię i odstawić na około pół godziny.
Herbatniki z przyprawą piernikową i masłem zblendować i wyłożyć na spód. Pasternak zetrzeć na tarce , umieścić w garnku w mleku z dodatkiem 45g cukru.
Te małe ziemniaczane kluseczki są we Włoszech równie popularne co makaron. Gnocchi – bo o nich mowa, zachwycają swoim smakiem i różnorodnością, a na stołach słonecznej Italii goszczą od XII wieku.
To proste włoskie danie śmiało konkuruje z ulubionym przez wszystkich makaronem.
JBB Bałdyga to znane i lubiane smaki, które goszczą na naszych stołach.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1l na 100 g makaronu i 1 łyżeczka soli (7g) Czas gotowania według instrukcji na opakowaniu. Czosnek siekamy w cienkie plasterki, natkę kroimy drobno, a chilli bardzo drobno.
Krewetki obieramy ze skorup, odrywamy głowy i przewód pokarmowy (po obraniu pancerza i urwaniu głowy zaokrągloną część krewetki lekko nacinamy po całej długości i wyciągamy czarną nitkę ) zostawiamy tylko ogon.
Rzadko sie pojawia na polskich stołach a szkoda bo mięso perliczek to same zalety. Ciemne, aromatyczne, soczyste, przypomina smakiem mięso dzikiego ptactwa.