Czarująca kuchnia Jagody

Szukacie ciekawego przepisu na danie główne, deser albo koktajl? A może interesuje Was kuchnia bez cukru, bezglutenowa, wegańska lub paleo? Koniecznie odwiedźcie bloga Magia w kuchni. Prowadzi go mieszkająca w Szczecinie Jagoda Jurek. Z zawodu kucharz, z przekonań – wegetarianka.

Autor

Karolina Wysocka

galeria

Jagoda interesuje się zdrowym odżywianiem. Uprawia warzywa we własnym ogrodzie. – Jestem wegetarianką od dwóch lat, choć rodzina nadal mięsożerna, ale z dużymi ograniczeniami – śmieje się autorka kulinarnego bloga. Swoje miejsce w internetowej sieci stworzyła z pasji do gotowania i fotografii. Dziś jest ważną częścią blogosfery. – Często zaglądam na różne strony, dużo czytam, kolekcjonuję książki kulinarne. Moim ulubionym kucharzem jest Jamie Oliver. – mówi. – Jak podkreślają znajomi, jeśli nie wiesz co kupić Jagodzie, to najlepiej dobrą książkę kulinarną, a zamiast kwiatów: pęczek pietruszki lub oliwę – dodaje z uśmiechem.

Magia w kuchni to prawdziwe bogactwo przeróżnych przepisów. – Nie mam typowych potraw, które można uznać za reprezentację mojej kuchni, po prostu gotuję to, co mi wpadnie w ręce lub na co mam akurat ochotę – wyjaśnia Jagoda. Na jej blogu pojawiają się też przepisy z innych źródeł, ale autorka zawsze je oznacza i podaje do nich linki. Najchętniej gotuje potrawy z sezonowych warzyw. – Najlepiej, aby były zielone, ponieważ moje ulubione powiedzenie brzmi „Jedz zielone, będziesz piękny i młody” – wyjaśnia. Chętnie przygotowuje też prozdrowotne napoje. – Polecam np. wyciśnięty arbuz wraz ze skórką z dodatkiem oleju lnianego. Nie dość, że smaczny, to jeszcze odżywia nas od środka – mówi.

Przepisy Jagody znajdziecie na blogu Magia w kuchni (www.magiawkuchni.com), Facebooku, Instagramie i Pintereście. 

 

5( 138)
Wrzesień'20