Od praktykanta do szefa kuchni, czyli kariera w hotelu

„Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana” – mówił już Heraklit z Efezu. To zdanie doskonale opisuje dzisiejszy rynek pracy. Ludzie pracują po kilka miesięcy w jednej firmie, zdobywają trochę doświadczenia i już lecą dalej. Są jednak miejsca, które dają szansę rozwoju i zachęcają do pozostania na długo. 

Autor

prestiz

galeria

Miejsca, które tworzą przyjazną atmosferę, w której zespół nawiązuje silniejsze więzi i ma możliwość rozwijania swoich talentów. W takich miejscach można zacząć pracę jako praktykant, a potem krok po kroku stać się … na przykład szefem kuchni. Tak jak Sebastian Sikorski w Vienna House Amber Baltic Miedzyzdroje.

Zaczynał od praktyk

Jego historia zawodowa to opowieść z kategorii od pucybuta do milionera. Sebastian pochodzi z Międzyzdrojów i od małego lubił towarzyszyć mamie w kuchni. To ona zaraziła go pasją do gotowania i zachęciła do kształcenia się w tym kierunku. Już podczas nauki w szkole gastronomicznej w Świnoujściu pojawił się w Vienna House Amber Baltic Miedzyzdroje jako praktykant. Praca przypadła mu do gustu, więc po skończonej nauce – wrócił tu jako młodszy kucharz. I jak sam mówi: – To miejsce ma niesamowitą energię. Można tu realizować swoje pasje i rozwijać talenty. I jeżeli angażujesz się w swoją pracę, jesteś zdeterminowany i umiesz pracować w zespole – krok po kroku awansujesz. Tak było ze mną.

Zarządza 20-osobowym zespołem i karmi nawet 750 gości jednego dnia

Dzisiaj Sebastian Sikorski jest szefem kuchni Vienna House Amber Baltic Miedzyzdroje. Zarządza zespołem 20 kucharzy, a w sezonie wydaje ponad 12 tysięcy dań a la carte. Co kwartał odświeża kartę menu restauracji On Deck, w której dominują regionalne i sezonowe dania. Jest w niej również śledź marynowany w wiśniach i brandy, który zapewnił mu wygraną w konkursie Śledź po międzyzdrojsku w 2017 oraz Pomarańczowy śledź z 2018. Każdego dnia przygotowuje wraz ze swoim zespołem bufet śniadaniowy i kolacyjny w restauracji On Board, jak również menu bankietowe na konferencje i imprezy okolicznościowe, takie jak wesela. Jak przyznaje: Największym moim wyzwaniem kulinarnym jest przygotowywanie menu na Festiwal Gwiazd. Mamy wówczas mnóstwo znamienitych gości, którzy jadają w różnych zakątkach świata, więc trzeba zachować bardzo wysoki poziom. 

Lubi nietypowe połączenia smakowe, a jego specjalnością nieustannie pozostają ryby w każdej postaci. Hitem w aktualnej karcie menu hotelu jest dorsz bałtycki z musztardą, z białą fasolą, kwaszoną cebulą i szałwią, jak też sałatka z kwaszoną kapustą, jajkiem i kozim serem.

Ciągle szlifuje swój talent

Sebastian Sikorski inspiracji kulinarnych szuka w otaczającej przyrodzie i w nowych miejscach oraz czerpie je od nowo poznanych ludzi. Nieustannie się szkoli. – Vienna House daje duże możliwości rozwoju. W ramach wewnętrznej Vienna House Academy mamy możliwość uczestniczenia w wielu szkolenia – tych miękkich i tych branżowych. Ostatnio zorganizowaliśmy w Vienna House Amber Baltic Miedzyzdroje szkolenie z ekspertką od kuchni roślinnej. Chcemy bowiem wprowadzić więcej dań wegetariańskich i wegańskich do naszego menu a la carte, jak również do śniadań. Jednak, jeżeli już coś robimy – to robimy to z precyzją i dbałością o szczegóły. Dlatego zaprosiliśmy Katarzynę Gubałę do współpracy – mówi.

Sebastian Sikorski jest szefem kuchni od 2016 r., ale jak mówi „ta praca nigdy się nie nudzi”, więc zamierza dalej szlifować swój talent w Vienna House.

VIENNA HOUSE AMBER BALTIC MIEDZYZDROJE
Promenada Gwiazd 1
Miedzyzdroje,
3( 136)
Marzec'20